Money Aidat Borcu Sorgulama
Event Etkinlik Takvimi
Survey Anket

Dernek Faaliyetlerinin hangi alanda yoğunlaşmasını tercih edersniz?

Sonuçlar
Hakkımızda

Gönen, Batum ve Artvinliler Kültür ve Dayanışma Derneği, Gönen İlçesi ve köylerinde yaşayan 93 Harbi olarak bilinen 1876-1878 Osmanlı – Rus Savaşı sonrasında Kafkasya’dan göçe zorlanan pek çoğu kendi içinde birbirine akraba büyük bir kitlenin günümüze ulaşan temsilcilerinin bir araya gelmesiyle 2003 yılında kuruluş çalışmalarına başlamış, çeşitli değerlendirme toplantıları ve fikir alışverişi yapılmış,  en yakın ve de benzer örneklerin hayat bulduğu Bursa’daki oluşumlar dikkate alınarak sağlam temeller üzerine 2004 yılı içinde dernek çatısı altında yapılanmıştır (Osmanlı Devleti iskân politikası gereği 93 harbi sonrasında Anadolu topraklarına Karadeniz’in her bir yanından gerçekleşen büyük göçlerde sistemli bir uygulama takip edilmiştir. Etnik açıdan aynı kökene sahip insanımız, muhtemel bir iç isyanda dayanışma halinde olmamaları, büyük ayaklanmalara neden olmamaları için yan yana iki köye özellikle iskân edilmemiştir / Devlet Arşivleri).

Dünya coğrafyası üzerinde yaşayan en önemli değerimiz Türkiye Cumhuriyetimizi oluşturan önemli Anadolu Medeniyetlerinin kültürel mirası yanı sıra, ait olduğu kadim Kafkasya kültürünün yoğrulduğu ortak kültürel paylaşımların mutlulukla yaşatıldığı Gönen ve yöresinin Batum-Artvin orijinli bu insan kitlesi kendisini alt-kimlik Müslüman Gürcü olarak nitelemektedir. Bu masum ve yıllara dayanan tanımlamanın hemen çağrıştırdığı bölücü, yıkıcı, anarşi ve terörü hatırlatan hiçbir şiddet olayı ve düşünce hareketi insanımızın tarihinde ama kişisel ve toplumsal olarak bir kez bile yaşanmamıştır. Temsilcisi olduğumuz kitle kültürel değerlerine sahip çıkan, ülkesini seven eğitim seviyesi istikrarlı olarak sürekli yükselen tarımın da, ticaretin de, sanayinin de, bürokrasinin de ve siyasetin de içinde yer alarak büyük ve Güçlü Türkiye’mizin ayrılmaz hücre taşlarının birer üyesi olmakla onur duymaktadırlar.

Kuruluşunu ve yapılanmasını tamamlayan Derneğimiz yıllar içinde diğer şehirlerde bulunan benzer dernekler gibi rutin birtakım faaliyetlere imza atmıştır. Geleneksel piknik ve doğa buluşmaları, konserler, ramazan ayı içinde köy ziyaretleri ve sohbetler, bayramlaşma törenleri, farklı ilçe ve köylere toplu ziyaretler, folklor ekibi kuruluşu/ eğitimi / etkinlikleri, Halk Eğitimi Merkezi kurslarının bir kısmına ev sahipliği, büyükelçi ve konsolos düzeyinde dış temsilci ziyaretlerine ev sahipliği, ulaşılabilecek konum ve mesafedeki köy şenliklerine katılım, farklı il ve ilçelerdeki benzer amaç içindeki derneklerle sürekli işbirliği ve fikir alışverişi Derneğimizin icraatları arasındadır. Derneğimizde kuruluşundan bu yana yönetim değişiklikleri yaşanmış üye sayısında zaman bağlı olarak artış yaşanırken sürekli olarak güncellemeler de yapılarak Derneğimiz diri ve etkin kılınmıştır. Yönetim değişikliklerinde hiçbir tartışma ve/veya tatsızlık yaşanmamış, hiçbir zaman kırgınlık gündeme bile gelmemiştir. Hatıralarda yer etmiş böyle bir nahoş anımız yoktur.